Pokličite 01 / 431 50 86 ali 031 / 421 648


Domov » Baze » Luče

Luče

TURISTIČNA KMETIJA PEČOVNIK
Zgornje Drtice, Luče

Kmetija se nahaja v idiličnem okolju Zgornje savinjske doline, nad krajem Luče, v bližini Snežne jame, daleč od prometnih cest.
Otroci na kmetiji spoznajo kmetijo in značilna kmečka opravila. Spoznajo vrsto živali in po lastni izbiri so za posamezno žival tudi zadolženi do konca tabora. Poleg domačih živali imajo včasih priložnost videti tudi divje živali, saj kmetijo obkrožajo veličastni gozdovi. Na gozdni učni poti preko svojih čutil, spoznajo gozdne značilnosti in med potjo nazaj do kemtije naberejo nekaj naravnega materiala za izdelavo košarice. Pri njeni izdelavi otroci preizkušajo svoje ročne spretnosti in spoznajo lastnosti različnih vrst lesa in njihovo uporabnost. Da bo večerni kres čim lepše gorel, je v bližnjem gozdu potrebno nabrati dovolj kuriva in si pripraviti leskove palice. Le te so jim zvečer ob ognju v pomoč, da si spečejo svoj slastni kruhek. Zadnji dan, ko so košarice dokončane, jih še napolnijo z raznimi gozdnimi sadeži ali sadjem iz sadovnjaka.

Oddaljenost od Ljubljane: 80 km
Kapacitete kmetije: 50 ležišč
Zdravstveno varstvo: v sklopu ZD Luče

 

TURISTIČNA KMETIJA
Zgornji Zavratnik, Luče

Kmetija leži na pobočju mogočne Raduhe, le 5 km oddaljena od kraja Luče. Obdana je s prostranimi hribi, posejana z gostimi gozdovi in skrivnostnimi jamami, od katerih kraljuje najbolj znana Snežna jama.
Otroci spoznajo življenje na kmetiji, domače živali in njihova bivališča. Z gozdarjem se lahko odpravijo v gozd po novo urejeni gozdni učni poti. Spoznajo drevesne vrste, gozdne živali, spoznajo in poizkusijo gozdne sadeže ter poslušajo petje ptic. Ogledajo si krmilnico, ptičje valilnice, skorjevko, gozdno hišo in lovsko kočo. Lahko spoznajo razliko med kmečkimi opravili nekoč in danes, saj jih lahko obiščejo predice ali pa pletilec košar. Možnost imajo, da se spoznajo s folkloro in drugimi ljudskimi plesi ter s starimi ljudskimi igrami ali pa si izberejo dan družabnih iger in športa, kjer se na zabaven način lotevajo različnih iger.

Oddaljenost od Ljubljane: 90 km
Kapacitete kmetij: do 50 ležišč
Zdravstveno varstvo: v sklopu ZD Luče

DEJAVNOSTI NA KMETIJI ZGORNJI ZAVRATNIK

NARAVOSLOVNI PROGRAM

Izbirate lahko med naslednjimi celodnevnimi temami:

 • spoznavanje življenja na kmetiji,
 • obisk gozdarja,
 • prikaz starih ljudskih običajev,
 • naravne znamenitosti Zgornje Savinjske doline,
 • spoznavanje življenja v gorah s planinskim pohodom,
 • ljudski plesi in ljudska glasba,
 • dan družabnih iger in športa.

 

Dodatne vsebine:

 • ogled gozdne predstave,
 • obisk Logarske doline in Pravljične dežele (doplačilo),
 • iskanje gozdnega škrata,
 • ustvarjalne in likovne delavnice.

 

PRIKAZ ŽIVLJENJA NA KMETIJI
Udeležence se seznani z življenjem in delom na kmetiji, sistemi reje v hlevu, pridobivanjem krme in vrstami domačih živali.

Odpravijo se na travnik, kjer spoznavajo travniške rastline, pridobivanje krme, … Ogledajo si hlev za govedo in prašiče, pot pridobivanja mleka, v sirarni pa izdelajo domači sir.

 

DAN Z GOZDARJEM
Otroci se z gozdarjem odpravijo v gozd po novo urejeni gozdni učni poti. Spoznajo drevesne vrste, gozdne živali, spoznajo in poizkusijo gozdne sadeže ter poslušajo petje ptic. Ogledajo si krmilnico, ptičje valilnice, skorjevko, gozdno hišo in lovsko kočo.

SPOZNAVANJE NARAVNIH ZNAMENITOSTI ZGORNJE SAVINJSKE DOLINE
Udeleženci se odpravijo proti Logarski dolini. Najprej se ustavijo pri naravni znamenitosti Igli in si ob njenem vznožju ogledajo presihajoč studenec. Pot jih vodi naprej skozi Solčavo – najmanjšo vas Zgornje Savinjske doline in se nadaljuje do Logarske doline, kjer se sprehodijo po krajinskem parku, vse do slapa Rinke. Vmes si ogledajo vse značilnosti in lepote parka (izvir reke Savinje, vlcarska bajta, oglarska kopa, slapišče Palenk, …).

PRIKAZ STARIH LJUDSKIH OBIČAJEV
Udeležencem se prikaže razlika med kmečkimi opravili nekoč in danes.

Otroke obiščejo predice, ki jim pokažejo kako se krtači in prede volna. V nadaljevanju spoznavajo tehniko polstenja in si izdelajo svoj izdelek.

Otroke lahko obišče pletilec košar, ki jim pokaže različna orodja ter izdelavo košev in košar, nato pa si sami spletejo košarico.

SPOZNAVANJE ŽIVLJENJA V GORAH
Najprej se otroke seznani z osnovami orientacije v naravi, vremenoslovjem in nevarnostmi, ki jih lahko prinese pot v gore, … Po predstavitvi se odpravijo na krajši planinski pohod. 

LJUDSKI PLESI IN LJUDSKA GLASBA
V prvem delu se otroci seznanijo, kaj je folklora in s čim se folkloristi ukvarjajo, predstavijo se jim noše različnih slovenskih pokrajin. V nadaljevanju se igrajo stare igre, kot so  »TRDEN MOST, RDEČE ČEŠNJE, BELA LILIJA,…« in učijo različne plese.

 

DAN DRUŽABNIH IGER IN ŠPORTA
Udeleženci se preizkusijo v različnih zabavnih in športnih igrah, kot so hokej z metlami, skakanje v vrečah, hoja s hoduljami, štafetne igre, nogomet, košarka, odbojka, …