Pokličite 01 / 431 50 86 ali 031 / 421 648


Home » Baze » Luče

Luče

TURISTIČNA KMETIJA Zgornji Zavratnik, Luče

Kmetija (nadmorska višina 850m) leži na pobočju mogočne Raduhe, le 5km oddaljena od Luč. Obdana je s prostranimi hribi, posejana z gostimi gozdovi in skrivnostnimi jamami, od katerih kraljuje najbolj znana Snežna jama.Otroci spoznajo življenje na kmetiji, domače živali in njihova bivališča, travniške rastline, lahko obiščejo pravljično deželo v Logarski dolini, se seznanijo z ljudskimi plesi, s starimi družabnimi igrami, uživajo pa lahko tudi ob nastopu citrarja.Kmetija je primerna tudi za zimski program, saj je le nekaj sto metrov pod njo primerno smučišče z otroško vlečnico.

Oddaljenost od Ljubljane: 100 km
Kapacitete kmetij: do 50
Zdravstveno varstvo: v sklopu ZD Luče; prevoz zagotovljen

Zavratnk

 

DEJAVNOSTI NA KMETIJI ZGORNJI ZAVRATNIK

NARAVOSLOVNI PROGRAM

Izbirate lahko med naslednjimi celodnevnimi temami:

 • spoznavanje življenja na kmetiji,
 • obisk gozdarja,
 • prikaz starih ljudskih običajev,
 • naravne znamenitosti Zgornje Savinjske doline,
 • spoznavanje življenja v gorah s planinskim pohodom,
 • ljudski plesi in ljudska glasba,
 • dan družabnih iger in športa.

 

Dodatne vsebine:

 • ogled gozdne predstave,
 • obisk Logarske doline in Pravljične dežele (doplačilo),
 • iskanje gozdnega škrata,
 • ustvarjalne in likovne delavnice.

 

PRIKAZ ŽIVLJENJA NA KMETIJI
Udeležence se seznani z življenjem in delom na kmetiji, sistemi reje v hlevu, pridobivanjem krme in vrstami domačih živali.

Odpravijo se na travnik, kjer spoznavajo travniške rastline, pridobivanje krme, … Ogledajo si hlev za govedo in prašiče, pot pridobivanja mleka, v sirarni pa izdelajo domači sir.

 

DAN Z GOZDARJEM
Otroci se z gozdarjem odpravijo v gozd po novo urejeni gozdni učni poti. Spoznajo drevesne vrste, gozdne živali, spoznajo in poizkusijo gozdne sadeže ter poslušajo petje ptic. Ogledajo si krmilnico, ptičje valilnice, skorjevko, gozdno hišo in lovsko kočo.

SPOZNAVANJE NARAVNIH ZNAMENITOSTI ZGORNJE SAVINJSKE DOLINE
Udeleženci se odpravijo proti Logarski dolini. Najprej se ustavijo pri naravni znamenitosti Igli in si ob njenem vznožju ogledajo presihajoč studenec. Pot jih vodi naprej skozi Solčavo – najmanjšo vas Zgornje Savinjske doline in se nadaljuje do Logarske doline, kjer se sprehodijo po krajinskem parku, vse do slapa Rinke. Vmes si ogledajo vse značilnosti in lepote parka (izvir reke Savinje, vlcarska bajta, oglarska kopa, slapišče Palenk, …).

PRIKAZ STARIH LJUDSKIH OBIČAJEV
Udeležencem se prikaže razlika med kmečkimi opravili nekoč in danes.

Otroke obiščejo predice, ki jim pokažejo kako se krtači in prede volna. V nadaljevanju spoznavajo tehniko polstenja in si izdelajo svoj izdelek.

Otroke lahko obišče pletilec košar, ki jim pokaže različna orodja ter izdelavo košev in košar, nato pa si sami spletejo košarico.

SPOZNAVANJE ŽIVLJENJA V GORAH
Najprej se otroke seznani z osnovami orientacije v naravi, vremenoslovjem in nevarnostmi, ki jih lahko prinese pot v gore, … Po predstavitvi se odpravijo na krajši planinski pohod. 

LJUDSKI PLESI IN LJUDSKA GLASBA
V prvem delu se otroci seznanijo, kaj je folklora in s čim se folkloristi ukvarjajo, predstavijo se jim noše različnih slovenskih pokrajin. V nadaljevanju se igrajo stare igre, kot so  »TRDEN MOST, RDEČE ČEŠNJE, BELA LILIJA,…« in učijo različne plese.

 

DAN DRUŽABNIH IGER IN ŠPORTA
Udeleženci se preizkusijo v različnih zabavnih in športnih igrah, kot so hokej z metlami, skakanje v vrečah, hoja s hoduljami, štafetne igre, nogomet, košarka, odbojka, …