Pokličite 01 / 431 50 86 ali 031 / 421 648


Home » Baze » Kmetija Pečovnik

Kmetija Pečovnik

TURISTIČNA KMETIJA Pečovnik

Kmetija se nahaja v idiličnem okolju nad krajem Luče v bližini Snežne jame.
Otroci bodo na kmetiji spoznali vrsto živali, po lastni izbiri bodo za posamezno žival tudi zadolženi. Poleg domačih živali imajo včasih priložnost videti tudi divje živali, saj kmetijo obkrožajo veličastni gozdovi. Na gozdni učni poti spoznajo veliko gozdnih značilnosti in med potjo naberejo precej naravnega materiala za izdelavo košarice, ki jo kasneje napolnijo s sezonskim sadjem.

Oddaljenost od Ljubljane: 70 km
Kapacitete kmetije: 40 ležišč
Zdravstveno varstvo: v sklopu ZD Luče, prevoz zagotovljen

Pečovnik

 

OKVIREN PROGRAM  NA KMETIJI PEČOVNIK

1. dan

  • Prihod na kmetijo ter nastanitev otrok v sobe in spoznavanje hišnega reda.
  • kosilo

Po kosilu pol ure počitka. Nato sledi spoznavanje kmetije (predstavitev) in opis del na kmetiji.

Otroke razdelimo na manjše skupine ter vsako skupino zadolžimo za oskrbo različnih živali, za katere bodo “skrbeli” do konca tabora. Ob tej priložnosti spoznajo posamezne živali in njihove značilnosti. Živali, ki jih spoznajo so: svinja, krava, konj, koza, ovca, zajec, raca in kokoš. Poleg domačih živali imajo včasih priložnost videti tudi divje živali: srna, veverica, divji zajec, jelen,lisica, veliko različnih vrst ptic…

  • večerja

Po večerji gredo otroci nakrmiti živali,po želji lahko tudi poskusijo ročno molžo krave (tisto mleko je pri zajtrku najboljše).

Dan zaključimo z družabnimi igrami in kakšno pesmico.

 

 2. dan

  • zajtrk

Po zajtrku se odpravimo na pot po gozdni učni poti. S sabo vzamemo malico in pijačo, saj bomo na poti preživeli približno dve uri in pol. Na poti spoznamo veliko značilnosti gozda (primerno njihovi starosti). Zelo pomembno je da skoraj vse novosti otroci spoznajo s pomočjo svojega opazovanja, prijemanja, voha, poslušanja in sklepanja. Tako poteka pot po gozdu, ko pridemo približno na pol poti si vzamemo odmor za malico; vsak si najde na gozdnih tleh primeren prostor, da se usede ter v miru poje malico ter pogasi žejo. V nadaljevanju poti naberemo nekaj materiala, katerega bomo potrebovali v nadaljevanju. Na kmetijo se vrnemo malo pred kosilom.

  • kosilo

Po kosilu počitek. Po počitku se zberemo na prostoru, kjer bomo iz materiala, katerega smo nabrali v gozdu pričeli plesti košarico (vsaka skupina svojo). Pri pletenju  otroci preizkusijo svoje ročne spretnosti. Spoznajo pa tudi lastnosti različnih vrst lesa ter njihovo uporabnost.

Malica je kar na “delovnem mestu”.

Ker otroci ne morejo biti koncentrirani samo na pletenje, med delom pripravimo tudi približno 1.2 metra dolge leskove palice, katere bomo rabili po večerji. V času do večerje pripravimo še vse potrebno za kurjenje tabornega ognja po večerji. Otroci sami nanosijo potrebno kurivo iz gozda ter skupaj naložimo piramido. Tako je zelo delovno potekel čas do večerje.

  • večerja

Po večerji skupaj postorimo vse potrebno v hlevu. Otroci si umijejo roke, ter se pripravijo za kurjenje tabornega ognja. Med gorenjem ognja pripravimo testo; pri tem otroci spoznajo, kaj so osnovne sestavine testa: moka, sol in voda. Vsak dobi manjšo kepo testa, katerega dobro zgnete in naredi približno 20 cm dolg trak, tega potem navije na svojo palico, katero je dobil v gozdu in jo popoldne obdelal. Nad žerjavico si potem vsak speče svoj kruhek, kar je za vsakega svojevrstno doživetje, saj je njegov kruh sigurno najboljši.

Med živahno debato ogenj dogori, skupaj pogasimo žerjavico in otroci se odpravijo na umivanje ter počitek.

 

3.  dan

 

  • zajtrk

Po zajtrku se odpravimo, da dokončamo košarice katere smo pričeli delati prejšnji dan.

Glede na letni čas se odločimo, s čim bomo košarice tudi napolnili. Izbiramo lahko med gozdnimi sadeži, sadjem iz sadovnjaka, v skrajnem primeru pa tudi suhimi orehi in suhim sadjem.

Po malici dogovorjeno tudi uresničimo, ter skupaj komentiramo in ocenimo doseženo.

  • kosilo

Po kosilu počitek. Po počitku si pripravijo stvari za vrnitev domov.

 

 

Na vašo željo je vsebino možno vedno prilagoditi vašim željam in potrebam.

 

Poleg gozda spoznajo tudi druge ekosisteme; travnik, sadovnjak, mlako…